Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

IT-säkerhet

Hoten mot datorer och digitalt lagrad information ökar kontinuerligt och de lär inte bli färre inom överskådlig tid. Universitet har alltid präglats av öppenhet och IT-tjänster och nät har byggts i samma anda. Samtidigt måste man skydda information, datorer, tjänster och användare effektivare än någonsin tidigare. Sektionen IT kan erbjuda IT-säkerhetstjänster inom ett flertal olika områden.

Rådgivning
Du är välkommen att kontakta Sektionen IT för gratis rådgivning och information i IT-säkerhetsfrågor och hur ni bäst skyddar datorer och lagrad information. Det är inte alla datasäkerhetsprodukter som passar eller ens är tillåtna på universitetets nät varför du alltid bör kontrollera med oss innan du inhandlar sådan utrustning.

Utredning
Vi utför även utredningar för att avslöja IT-säkerhetsbrister och ger råd hur de skall rättas till. Du bestämmer själv hur detaljerad en sådan utredning skall vara och vilka åtgärder som passar just er.

Utbildning
För att kunna veta hur man skall skydda sina IT-resurser måste man veta vad man skall skydda sig mot. Vi kan ge allmän eller skräddarsydd utbildning till systemansvariga eller slutanvändare.

Ansvar
Inom Lunds Universitet är det så att varje avdelning och institution är ansvarig för sina egna datorer och därmed också för informationssäkerheten. Ytterst är det prefekten/chefen som är ansvarig för att datorer är installerade på ett sätt som försvårar intrång och missbruk och att lagrad information är skyddad.

Rapportera
Det är viktigt att vi får in rapporter om IT-säkerhetsrelaterade händelser. Det är bättre att rapportera händelser som verkar misstänkta än att låta bli. Dessutom går det bra att skicka oss frågor om man undrar något. Kan vi inte själva hjälpa dig eller om det inte ligger inom vårt ansvarsområde ser vi till att ärendet hamnar rätt. Använd följande epostadresser:

abuse [at] lu [dot] se: För incidenter som inträffat
security [at] lu [dot] se: För IT-säkerhetsrelaterade frågor

När vi skickar ut rapporter om inträffade eller misstänkta incidenter kommer sådan e-post från adressen irt @ lu.se

Servicedesk_puffbild

Kontakt

Tel. 046-222 00 00
security [at] lu [dot] se

Öppettider
måndag-fredag,
kl 8-17