Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Blockerade portar

Alla tjänster som finns på en dator som andra användare kan utnyttja, till exempel en webbserver eller en skrivarkö, har en öppen port som den tjänsten kan kommunicera via. De flesta vanliga tjänster har ett internationellt fastslaget portnummer och därför behöver användare normalt inte känna till vilket portnummer en viss webbserver använder.

Många tjänster utnyttjas inte utanför det lokala nätet, andra tjänster skickar lösenord i klartext eller utgör säkerhetsrisker på andra sätt. Därför finns det ett antal portar vi inte önskar skall vara öppna mot omvärlden, inte bara för att skydda datorer på Lunet utan också datorer på Internet. Vissa tjänster kan utnyttjas för så kallade reflekterade attacker, det vill säga att datatrafik som skickas till en dator på Lunet skickas vidare till andra datorer utanför vårt nät. Dessutom skickas mer data ut än den som kom in till datorn.

Vi ser att det kommer in flera miljoner försök att hitta sårbara tjänster från Internet varje dygn. Vilka tjänster som attackeras ändrar sig över tiden. Vi försöker hålla antalet blockerade portarna till ett minimum och de blockerade tjänsterna till endast vara sådana som ger minimal olägenhet i normalt arbete.

 

Listan på stängda portar har flyttat till https://www.it.lu.se/it-sakerhet/blockerade-portar/

 

 

Kontakt

IT-säkerhet

Magnus Persson

Magnus Persson
IT-arkitekt

Telefon:
046-222 13 60

E-post:
magnus [dot] persson [at] ldc [dot] lu [dot] se

IT-säkerhet, Lunds universitet security [at] lu [dot] se

Information i pdf-format

Tjänstebeskrivning