Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Certifikat

Vid Lunds universitet utfärdas certifikat utan kostnad till olika ändamål men endast för tjänster, servrar och personal som tillhör myndigheten. Genom ett samarbete via Géant kan vi via DigiCert utfärda så kallade TCS certifikat. Det finns flera olika certifikattyper för olika ändamål, både för servrar, kodsignering och personliga för att signera och/eller kryptera epost.

 

Snabbguide för att ta ut server- och kodsignerings-certifikat:

 1. Ansök om ett användarkonto i DigiCerts system
 2. Skapa ett certifikat och en CSR (Certificate Signing Request) utifrån det
 3. Logga in och välj vilken typ av certifikat du skall ansöka om
 4. Fyll i fälten på sidan och ansök om att få certifikatet signerat av DigiCert
 5. När vi accepterat ansökan meddelar DigiCert via epost att certifikatet är signerat
 6. Installera det signerade certifikatet

Snabbguide för att ta ut ett personligt certifikat:

 1. Gå till inloggningsportalen
 2. Skriv in "Lunds universitet" för att komma till vår inloggningssida. Logga in.
 3. Välj vilken typ av certifikat du vill skapa. Använd Premium för signering/kryptering av epost eller Grid Premium för gridtjänster.
 4. Nu kan du klicka på "Request Certificate"
 5. Olika operativsystem och programvaror hanterar installation av nycklar och certifikat på olika sätt. Kontrollera med respektive leverantör om hur det skall göras på just den plattform du använder. Följ sedan instruktionerna för att installera certifikatet.
 6. Vill du flytta ditt certifikat till en annan dator eller annat program kan du behöva exportera det. Det görs i programmet som hanterar nycklarna. Leta upp certifikatet som skall flyttas och markera det och välj exportera. Då sparas både den privata och den publika nyckeln i en lösenordskyddad .pk12-fil.

Installera personligt certifikat i en mobiltelefon

Det enklaste sättet att installera ett certifikat i en mobiltelefon är att först installera det personliga certifikatet i sin dators webbläsare. Gå sedan in i webbläsarens inställningar och leta upp var certifikaten finns listade. Normalt finns de under säkerhetsfliken. Markera ditt personliga certifikat i listan och välj exportera / backup / spara. Då kommer ditt certifikat att sparas i en lösenordsskyddad fil (en sk. PKCS #12 fil med filändelsen .p12). Om du kan välja namn på filen skall den helst ha ett namn som slutar på ".p12".

Denna arkivfilen skickar du sedan till dig själv med epost som du läsaer på telefonen. Klicka på bilagan med certifikatfilen vilket bör få telefonen att fråga efter ett lösenord. Mata in det lösenord du används när du sparade certifikatet. Du kan nu få en fråga om du vill använda certifikatet för "WiFi" eller för "VPN och andra appar". Välj då normalt "VPN och andra appar". Nu skall ditt certifikat finnas i telefonen.

Problem vid inloggning

När man tar ut personliga certifikat kan det hända att man inte kan logga in utan hamnar tillbaka på inloggningssidan. Detta är ett fel som ligger utanför vår kontroll men som kan lösas genom att man raderar alla cookies som har med certifikatbeställning att göra (alternativt raderar man samtliga cookies). Man kan också välja att öppna webbsidan med en annan webbläsare.

Sidansvarig:

Relaterad information

Kontakt

Magnus Persson
IT-arkitekt

Telefon:
046-222 13 60

E-post:
magnus [dot] persson [at] ldc [dot] lu [dot] se

LDC
Margaretavägen 1 A
222 40 Lund
Telefon: 046-222 13 00

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211