Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Molntjänster

Vad får man lagra i molntjänster?
Frågan är egentligen tvådelad. Den rör dels Privacy Shield men det handlar också om myndighetens data och därmed Offentlighets och sekretesslagen (OSL).

Privacy Shield är ett avtal som slutits mellan USA och EU för att förenkla för användare inom EU att lagra personuppgifter utanför EU. Endast de ITtjänster som certifierats enligt Privacy Shield kan användas för lagring av persondata utan extra avtal. Men detta är inte tillräckligt för den data som finns på en myndighet, oavsett om det gäller personuppgifter eller inte.

Rör det känsliga personuppgifter eller uppgifter som kan tänkas bli belagda med sekretess skall de aldrig läggas i molnet oavsett vilken tjänst det är. 

De molntjänster som myndigheten använder skall vara anslutna till Privacy Shield eftersom det i princip alltid kommer att vara någon som lagrar persondata. Dessutom måste det finnas en möjlighet för universitetet att återhämta data från de konton som den enskilde tjänstemannen  använder. Det måste alltså finnas en möjlighet att "bakvägen" överta kontot genom att t.ex. ändra lösenordet på det. Annars har myndigheten inte kontroll över sina dokument och följer inte OSL.

Så originaldokument som läggs i molntjänster måste finnas i LUBox (inte privatkonto hos  Box.com) eller i Microsoft OneDrive knutet till konto i LUs Office365. Inga andra molntjänster har universitetet access till och kan i nödfall återhämta dokument ifrån.

Om man vill dela med sig av dokument till andra men behåller originaldokumentet lokalt kan man använda andra molntjänster. Ingår personuppgifter måste man kontrollera att  tjänsten är certifierad enligt Privacy Shield. Men, görs ändringar i dokumentet så att det är ett nytt original så får detta inte längre ligga i annat än LUBox eller OneDrive. Därför är det enklare att följa reglerna genom att bara använda de två tjänster som är generellt tillåtna.

Sidansvarig:

Relaterad information

Kontakt

Magnus Persson
IT-arkitekt

Telefon:
046-222 13 60

E-post:
magnus [dot] persson [at] ldc [dot] lu [dot] se

 

Control key

LDC
Margaretavägen 1 A
222 40 Lund
Telefon: 046-222 13 00

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211