Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Utskrifter, Secure Print

Secure Print är en ny tjänst för att skriva ut, kopiera och scanna. Secure Print ger nya möjligheter framför allt för utskrifter. Tjänsten är avsedd för både anställda och studenter men den ger också gäster en möjlighet att skriva ut.

Förutsättningar
Secure Print är avsedd för Canon skrivare av typen MFP (MFP = Multifunctional Printer). Andra fabrikat, liksom skrivare utan interaktiv display, kan inte användas tillsammans med Secure Print.

Utskrifter
fungerar så här:

 • Skriv ut som vanligt från din dator till den skrivaren som heter Secure Print.
 • Gå till en skrivare som är ansluten till Secure Print.

Logga in på något av dessa sätt:

 • Lägg ditt LU-kort på kortläsaren på skrivaren, ett pip från maskinen, du är inloggad.

eller

 • Skriv in ditt Lucat-id och lösenord på maskinens display.
 • Du presenteras för en förteckning över de utskrifter du har på kö. Välj vilka du vill skriva ut.
 • Logga ut.

Utskriftshantering  

Secure Print ger möjlighet att ändra en del inställningar direkt på skrivaren, så som svart/vit eller färg, enkelsidig eller dubbelsidig, A4 eller A3 samt häftning. Utskrifterna ligger kvar i skrivarkön i 75 timmar, därefter raderas de automatiskt.

Fördelar:

 • Inga överblivna utskrifter vid skrivaren, vilket ger mindre kostnader.
 • Inga utskrifter som kommer i fel händer eller försvinner vid skrivaren.
 • Om en skrivare är upptagen kan man använda en annan.
 • Man kan skriva ut på andra enheter inom LU som är anslutna till Secure Print.

Alla EGA-användare (Windows och Mac) och LU Desktop-användare har tillgång till Secure Print som ett förinstallerat val.

Kopiering
Fungerar som vanligt, dock måste man logga in även för att kopiera.

Scanner
Secure Print känner till den inloggades mailadress så för att scanna till sin egen mailbox behöver man inte ange någon mailadress. Det innebär att behovet av att underhålla en lokal adressbok på varje skrivare ofta blir betydligt mindre.

Scannerfunktionen innehåller också möjligheten till så kallad OCR-tolkning, vilket innebär att pdf-dokument tolkas till redigerbar text, som kan användas i ordbehandlare och andra program.

Fax
Fungerar som vanligt, dock måste man logga in för att skicka fax. Mottagna fax skrivs ut direkt. Funktionen förutsätter att skrivaren är utrustad med ett fax-kort.

Secure Print för studenter
Secure Print innehåller också möjligheten att ta betalt för studenternas utskrifter och kopiering. Det bygger på att varje student som vill skriva ut eller kopiera skaffar ett konto hos företaget PayEx. När studenten skriver ut eller kopierar dras kostnaden från studentens PayEx-konto.

Hos PayEx knyter studenten ett bankkort till sitt PayEx-konto och ger sedan Lunds universitet tillåtelse att ta betalt för utskrifter och kopior. Detta sköter studenten själv på webben. I Secure Print finns ingen kontantbetalning. (Det finns dock en möjlighet att ladda sitt PayEx-konto genom att köpa kontantkort hos Pressbyrån och 7-eleven). Flera universitet och högskolor i Sverige använder eller planerar att använda PayEx.

Utskrifter för gäster eller från anställdas egna datorer
Secure Print ger möjligheter att skriva ut från egna datorer, läsplattor och mobiltelefoner. Det kan användas av både anställda och studenter. Man skickar det/de dokument som ska skrivas ut som bilaga med mail till en speciell mailadress. Sedan loggar man in på en skrivare och skriver ut som vanligt. Gäster (som inte har ett Lucat-id) får istället en inloggningskod i retur på mail, som används för att logga in på skrivaren. Systemet kan skriva ut de vanligaste dokumentformaten; MS Office, Open Office, pdf och de vanligaste bildformaten.

Kostnadsrapporter
Det finns möjlighet att beställa periodvisa rapporter över hur mycket en skrivare används. Kontakta oss på LDC för info om vilka möjligheter som finns.

Att observera

 • Att ansluta en skrivare till Secure Print är ett ”allt eller inget”-val. Alla som vill använda en skrivare som är ansluten till Secure Print måste alltid logga in till denna skrivare.
 • För de enheter inom LU som abonnerar på LDCs EGA-tjänst eller på tjänsten studentdatorer (tidigare EGS), är det kostnadsfritt att använda tjänsten Secure Print.


Beställning

Enklast är att beställa Secure Print i samband med köp av skrivare. Det anges i beställningen i Lupin (kallas där ”Betalsystem licens per maskin”). Man kan också ansluta en Canon skrivare i ett senare skede.

Mer information
För information om sortiment av skrivare och för att beställa inkoppling till Secure Print, kontakta Canon:

Anders Svensson
anders [dot] svensson [at] canon [dot] se
073-633 74 32

Roger Sonnelind
roger [dot] sonnelind [at] canon [dot] se
073- 633 74 29

För information om Secure Print:
Kontakta LU ServiceDesk.

Kontakt
LU ServiceDesk, tel 046-222 90 00
servicedesk [at] lu [dot] se

Sidansvarig:

Relaterad information

Kontakt

LU ServiceDesk
Tel. 046-222 90 00
ServiceDesk [at] lu [dot] se

Öppettider
måndag-fredag, kl 8-17
 

Information i pdf-format

Tjänstebeskrivning

LDC
Margaretavägen 1 A
222 40 Lund
Telefon: 046-222 13 00

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211